Podvodné e-maily se žádostmi o zaplacení DPH

Zaznamenali jsme množství pokusů o podvod, kdy se někdo snaží vystupovat jako Celní správa ČR a získat od vás neoprávněně peníze. 

Pro rozpoznání, že s Vámi komunikuje skutečně Celní správa je vhodné se držet těchto dvou jednoduchých bodů.

1. Pokud jste pro podání celního prohlášení použili aplikaci Celní správy ČR – eCeP, v této aplikaci najdete i informaci, jaká je výše DPH, kterou máte zaplatit.

2. Pokud jste nepoužili eCeP, DPH platíte tomu, kdo Vás v celním řízení zastupoval. V takovém případě s vámi Celní správa ČR nebude jednat přímo a rozhodně ne pouze e-mailem.

Zde přinášíme ukázky podvodných jednání.

A) Podvodné e-maily  z adresy „service@cs.mfcr.cz“ vyzývající k zakoupení PIN kódu 

Podvod je velmi dobře vymyšlen, protože Celní správa ČR skutečně používá e-mail, kdy za zavináčem je „cs.mfcr.cz“ Ale konkrétní e-maily „service@cs.mfcr.cz“ nebo „service.customs@cs.mfcr.cz“ nepoužíváme. Je možné očekávat, že se objeví i jiné obdobné e-maily.

Celní správa ČR rozhodně nepoužívá systém nákupu PIN kódu. Rovněž v českém prostředí nekomunikuje v angličtině. 

A samozřejmě, pokud jste si nic neobjednali, je to to nejlepší vodítko, že se jedná o podvodný e-mail.

Zde je konkrétní příklad podvodného e-mailu:

podvodný e-mail

 

B) e-maily s českými „jakoby“ celními dokumenty 

Objevily se i výzvy k zaplacení „celních poplatků“ za doručení zásilky ze zahraničí nebo z Evropské unie, kterou jste si však neobjednali. e-mailem vám podvodníci mohou poslat i doklady, které navozují zdání, že se jedná o oficiální dokumenty vydané Celní správou ČR. Často bývají zneužita i jména známých přepravních společností či pošty.

U zásilek do 150 EUR (pro soukromé účely, tedy nikoliv pro podnikání) je nutné podat celní prohlášení elektronicky, takže pokud budete komunikovat přímo s Celní správou ČR, nesetkáte se již s papírovým dokumentem.

Hlavní zásadou je neplatit za zásilku, kterou jste si neobjednali. Pokud e-maily obsahují odkazy, vždy si všímejte, na jaké stránky budete přesměrováni (raději na odkaz neklikejte, jen na něj najeďte kurzorem myši a chviličku vyčkejte, adresa se vám objeví). Zaměřte se na to, zda se skutečně jedná o oficiální stránky přepravců. V žádném případě nesdělujte platební údaje, přístupy či hesla a neposílejte peníze.

Zde je ukázka falešných celních dokumentů:

falesny-dokument1.jpg

 

falesny-dokument2.jpg